Wakeboard – Allt du behöver för en fartfylld upplevelse
Letar du efter den bästa utrustningen för wakeboarding? Vi på Skimarine erbjuder ett brett sortiment av wakeboards och tillbehör från marknadsledande varumärken som Base och Ronix.
Oavsett om du åker wakeboard i en park eller bakom båt, har vi rätt utrustning för dig. Välj mellan lösa wakeboards, wakeboardbindingar eller kompletta wakeboardpaket anpassade efter din nivå och åkstil. Vi har även viktiga tillbehör som wakeboardlinor, impactvästar, hjälmar och våtdräkter för en säker och bekväm åktur.
Behöver du hjälp att välja rätt? Kolla in vår wakeboard-guide här nere, där vi går igenom allt du bör tänka på inför ditt köp. Vår erfarna personal, som själva åker wakeboard både i park och bakom båt, vi står redo att svara på dina frågor – kontakta oss på Order@skimarine.se
Utforska vårt sortiment och hitta din perfekta wakeboard idag!
-Wakeboard kategori-
Nybörjare För dig som inte har åkt förut eller bara åkt lite. Lättåkta allround wakeboards för kompisgänget eller familjen.
Medelgod För dig som kan åka men vill bli bättre. Brädor att utvecklas på och allround i sin åkstil. Går även bra att dela med någon.
Avancerad För dig som kan åka och vill ha det bästa. En bräda som passar just dig och inte har några begränsningar.
Kabel (Cable) För dig som åker kabel. Brädor för kabelåkning eller som passar till att åkning i kabelpark.
-RONIX olika wakeboards typer-
WAKE Designade framför allt för åkning bakom båt.
PARK Designade för åkning i kabelpark.
-Wakeboard information-
Storlekar finns till varje wakeboard, storleks tabell / guide och under information står det om hur du väljer rätt storlek. Se respektive wakeboard. Men kort och gått väljer du längd (storlek) efter din/er vikt. Men några tumregler finns det. Ligger du mellan storlekar ta den större om du är nybörjare till medelgod åkare. Det finns fler fördelar med en större bräda /wakeboard än en mindre. Är du avancerad /duktig åkare är det mer av en smak fråga. Hastigheten är också en faktor och något som göra att du kan anpassa wakeboardens storlek. En mindre bräda behöver högre fart och en större klara lägre fart. Det handlar om flytläge, vikt och hastighet kontar storleken på wakeboarden eller cablebrädan. Cable åkning går oftast lite långsammare och behöver bättre glid, därför är dom större än båtbrädor/ wakeboards. Mycket förenklat kan man säga att det finns wakeboards i fyra storlekar, barn, mindre åkare (damer/ lätta herrar), medeltunga åkare och och tunga åkare.
Hastigheter rekommenderade farter för wakeboardåkning (båtens fart), är för vuxna 15-18 knop(27-33km/t) . För barn/juniorer 12-14 knop (20-25km/t). Duktiga åkare åker oftast lite snabbare typ 20 knop men det hänger ihop med vågen och båten som då ska vara en wakeboard båt eller liknande.
Hålmönster hur långt det är mellan dom ingjutna skruvhåls paren. För mer information se respektive wakeboard. Förr var den normala 8" (20,32cm) men runt 2013-2015 bytt nästan alla märken till 6" (15,24cm).
Rocker hur brädan/wakeboarden är böjd. helt avgörande för hur den kommer att hoppa på en våg och hur den går i vattnet. Dom vanliga rocker typerna är 3-steg, Continuous, hybrid. Kort kan man säga att en 3-stegs rocker hoppar med kraftig vinkel upp åt och ger höga hopp men behöver mer fart för att komma långt. kräver lite mer våg. Continuous hoppar med en mjukare vinkel som behåller mer av farten och ger långa hopp och mjukare landningar. Hybrid är en kombination av dom två tidigare. tex. kan man flytta in 3-stegs böjen mot brädan mitt eller minska den för att ge den mer continous egenskaper. Men det är inte bara rockerns form som ger wakeboarden dess egenskaper minst lika viktig är flexen. På kabel/ cableboards har rocker mindre betydelse och dom har nästan uteslutande continous roker. Här är dock flexen mycket viktigare.
Flex Hur mycket och var wakeboarden eller cableboarden böjer sig. Och även hur snabbt den böjer tillbaka sig.
Kabelpark kan liknas vid en eldriven skidlift på vatten, där 6-8 åkare samtidigt kan åka wakeboard, vattenskidor, kneeboard mm. En kabelbana har normalt 5-6 master där en kabel går runt i cirkel på 9-11 meters höjd. Åkarens lina/handtag kopplas på kabeln med jämna mellanrum. Vi på skimarine har en kabelpark i södra Haninge och du kan läsa mer om vår park här.
Obstacles/Hinder/Slider är byggda hopp/hinder som åkarna glider över eller/och hoppar på. Det finns en mängd olika hinder men i huvudsak finns det 2 typer; Kicker som är ett hopp, dvs. en backe upp, Slider som har en plan yta att glida på.